Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Αφανισμός των «κοινών» δελφινιών...



Ραγδαία η μείωση του είδους εξαιτίας της υπεραλίευσης και της υποβάθμισης των ποσειδωνιών. Της Ιφιγενειας Διαμαντη. Περισσότερα...

1 σχόλιο:

  1. Με τη φωτογραφική μηχανή ανά χείρας θα πρέπει να είναι οι ταξιδιώτες στο Ιόνιο, μήπως και έχουν την τύχη να απαθανατίσουν το «κοινό δελφίνι» (delphinus delphis), που σε λίγο καιρό μάλλον μόνο κοινό δεν θα είναι.

    Την τελευταία δεκαετία

    Εξαιτίας της υπεραλίευσης, κυρίως με γρι γρι, της παγίδευσης με αλιευτικά εργαλεία και της υποβάθμισης των ποσειδωνιών, ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία από 150 σε 15 στα ανατολικά της Λευκάδας και γύρω από το νησί Κάλαμος, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η WWF. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι μια από τις ελάχιστες στη δυτική και ανατολική Μεσόγειο όπου συχνάζουν πλέον τα κοινά δελφίνια. Ο Giovanni Bearzi, πρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου «Tethys» στην Ιταλία, που μελετά τα παράκτια δελφίνια στη Μεσόγειο εδώ και δύο δεκαετίες, κάνει λόγο για αφανισμό του πληθυσμού.

    Η ραγδαία μείωση των δελφινιών δεν μπορεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να αποδοθεί στη μετανάστευση ή στη μετακίνησή τους, καθώς δεν εντοπίζονται αλλού. Η εν λόγω θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, καθώς εκεί αναπαράγονται κοπάδια επιπελαγικών ψαριών και συγκεντρώνεται γόνος μπακαλιάρου. Επιπλέον, έχει αναγνωριστεί ως περιοχή υψηλής σημασίας από το Σύμφωνο Προστασίας του μεσογειακού κοινού δελφινιού ACCOBAMS και το Σχέδιο Δράσης 2000 - 2010 της International Union for the Conservation of Nature για τα κητώδη παγκοσμίως. Ωστόσο, οι περιορισμοί αυτοί δεν φαίνεται να έχουν σταματήσει την υπεραλίευση, που μειώνει τη διαθέσιμη τροφή για τα δελφίνια.

    Την άμεση λήψη μέτρων για την αλιεία, για να προστατευθεί ένας από τους τελευταίους πληθυσμούς του κοινού δελφινιού στη Μεσόγειο, ζητούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το ΥΠΕΧΩΔΕ, η WWF Ελλάς, η ΜΟm και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», μαζί με άλλες 13 Ευρωπαϊκές και διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις. Χαρακτηριστικά, μόλις 30 χλμ. μακρύτερα, στον Αμβρακικό Κόλπο, όπου έχουν εφαρμοστεί περιοριστικά μέτρα αλιείας, ο πληθυσμός των ρινοδέλφινων παραμένει σταθερός. «Ζητάμε διαχειριστικά μέτρα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο», λέει στην «Κ» ο κ. Γ. Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλάσσιων προγραμμάτων της WWF Ελλάς. Ο συνασπισμός των περιβαλλοντικών οργανώσεων προτείνει να εφαρμοστεί αυστηρά η νομοθεσία και ο ευρωπαϊκός κανονισμός 1967/2006 για την πάταξη της παράνομης αλιείας, να επιβληθούν χρονικοί περιορισμοί στην αλιεία με γρι γρι και μηχανότρατα πέραν της υπάρχουσας νομοθεσίας για τη συγκεκριμένη περιοχή, να απαγορευτεί πλήρως η βιντζότρατα έως τις 31/5/2010, όλα τα σκάφη παράκτιας αλιείας που χρησιμοποιούν δίχτυα να υιοθετήσουν πιο επιλεκτικά στατικά δίχτυα και να ληφθούν μέτρα για την ερασιτεχνική αλιεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή