Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Ανακύκλωση

Παρατήρησα ότι ένας από τους πιο δημοφιλείς προβληματισμούς στο blog μας είναι το ζήτημα των σκουπιδιών. Θα ήθελα όμως να κοιτάξουμε λίγο το θέμα της ανακύκλωσης. Περισσότερα και συνέχεια άρθρου στα σχόλια...

4 σχόλια:

  1. Βρήκα κάποια αριθμητικά στοιχεία για να αντιληφθούμε λίγο το μέγεθος του ζητήματος. Ενα γυαλινο μπουκαλι χρειαζεται 1.000.000 χρονια για να διαλυθει στη θάλασσα, ένα πλαστικό 450 χρόνια , ένα κουτί κονσέρβας 50, μια χάρτινη συσκευασία γάλακτος 3 μήνες και μια εφημερίδα έξι εβδομάδες.Κάθε Έλληνας πετάει 386 κιλά απορρίματα σε χωματερές ποσότητα από τις μεγαλυτερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είμαστε στη τελευταία θέση μετα την Κύπρο, Μάλτα και την Ιρλανδία.Το ποσοστο των σκουπιδιών που καταλήγει στις χωματερές είναι 92% που σημαίνει ότι η ανακύκλωση είναι πολύ χαμηλά.
    Δε νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας Λευκαδίτης που να μην έχει εκφράσει παράπονο για την κατάσταση των σκουπιδίων, αλλά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι υπάρχει έστω και ένας Λευκαδίτης πάσης ηλικίας και ιδιότητας που να μην έχει πετάξει έστω και το παραμικρό σκουπίδι έκτος σημείου συγκέντρωσης απορριμάτων. Θα ήταν ψέμα επίσης, αν δούμε μέσα στους μπλε κάδους, να πούμε ότι υπάρχουν μόνο σκουπίδια (ανακυκλώσιμα) από αλουμίνιο, χαρτί και γυαλί.
    Πιστεύω ότι η κυριότερη αιτία και ρίζα αυτου του κακού είναι η άγνοια και η γενικότερη έλλειψη περιβαλλοντικής παιδείας πάνω στο ζήτημα αυτό που συμπληρώνεται με την αδράνεια, τη λανθασμένη προσέγγιση, και ελλιπή ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας από τις τοπικές αρχές.

    Βήματα που μπορούν να γίνουν:

    -Συνεχής ενημέρωση σε σχολεία για το θέμα της ανακύκλωσης. Ημερίδες ειδικα αφιερωμένες σε αυτό, με ενεργή συμμετοχή στην ανακύκλωση και επισκέψεις σε κέντρα ανακυκλωσης. Το στοιχημα μπορεί να κερδιθεί στην ευαισθητοποίηση και ενεργή συμμετοχή των παιδιών τα οποία έχουν τη δύναμη να παρασύρουν και τους γονείς στη σωστη κατεύθυνση.
    -Να αυξηθεί η αξιοπιστία των φορέων που έχουν εκ του νόμου την ευθύνη της ανακύκλωσης. Μπορεί να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης με διανομή σε κάθε νοικοκυριό, έστω στον κύριο πολεοδομικό ιστό της Λευκάδας για αρχή, σε μια χάρτινη τσάντα με πλούσιο πληροφοριακό υλικό.
    -Οργανωμένο και άρτιο σύστημα ανακύκλωσης στις παραλίες.
    -Να μοιράζεται φυλλάδιο κατά την καλοκαιρινή περίοδο στη γέφυρα που να ενημερώνει τους εισερχόμενους τουρίστες για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των σκουπιδιών στη θάλασσα και να ζητά σεβασμό και τήρηση των κανόνων ανακύκλωσης. (Ας το συντάξουμε εμείς αυτό ως green lefkas και να το δώσουμε στο Δήμο).

    Θα μπορούσαμε να κατηγορήσουμε πάλι εύκολα τους ιθύνοντες ότι αδρανούν στο θέμα της ανακύκλωσης. Άραγε να φταίνε περισσότερο αυτοί που δεν τα μαζεύουν από αυτούς που τα πετάνε? «Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω». Πριν κατηγορήσουμε ας σκεφτούμε την στιγμή που πετάξαμε το πλαστικό ποτηρι του καφέ στο οικόπεδο του γείτονα και ας νιώσουμε πρώτα εμείς ένοχοι. Πρέπει όλοι να αλλάξουμε νοοτροπία. Πολιτισμός δεν είναι μόνο οι καντάδες, τα φαρομανητά και τα φεστιβάλ αλλά και ο σεβασμός προς το περιβάλλον. Η ανακύκλωση είναι διπλά ευεργετική. Πρώτον περιορισμός της μόλυνσης του περιβάλλοντος και δεύτερον η επαναχρησιμοποήση των ανακυκλώσιμων προιόντων σε πρώτες ύλες.
    Περιμένω να δω κι άλλες προτάσεις και όχι μόνο κατηγορίες κατά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σκοπός άλλωστε του συγκεκριμένου blog δεν είναι μόνο το «κράξιμο» αλλά και ώριμες και ρεαλιστικές προτάσεις και πράξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστά όλα αυτά Αλέξη μου αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την τεράστια ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης στο θέμα της ανακύκλωσης. Ξαφνικά ένα πρωινό έβαλαν σε πόλεις και χωριά τους μπλε κάδους της ανακύκλωσης με μοναδική ενημέρωση προς τον πολίτη για τη χρήση τους το αυτοκόλλητο που φέρουν και λέει «μόνο πλαστικό, χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο». Και καλά οι πιο νέοι, καταλαβαίνουν κι είναι αρκετό αυτό. Το γεροντάκι πάνω στο χωριό τι κατάλαβε αλήθεια; Καμία ενημέρωση λοιπόν από την πλευρά της πολιτείας για το τι είναι αυτό που ξημέρωσε στη γειτονία μας. Σε πολλές περιοχές δε, έχουν αντικαταστήσει πλήρως τους σιδερένιους κάδους με τους πλαστικούς της ανακύκλωσης, μη αφήνοντας περιθώρια στους κατοίκους να πράξουν το σωστό. Και λέω εγώ, ότι υποθετικά είμαστε οι τέλειοι πολίτες και κάνουμε το διαχωρισμό των σκουπιδιών στα σπίτια μας, σε ανακυκλώσιμα και μη, διαφορετικές σακούλες και διαφορετικούς κάδους. Δεν έχω δει διαφορετικές σκουπιδιάρες να μαζεύουν τους διαφορετικούς κάδους. Την κλασσική σκουπιδιάρα βλέπω να μαζεύει και τους δύο. Επίσης έμαθα ότι ο κάθε δήμος είναι υπεύθυνος να μαζεύει τους μπλε κάδους του, να συγκεντρώνει τα προς ανακύκλωση υλικά και να τα πηγαίνει σε ειδικό κέντρο ανακύκλωσης. Το κοντινότερο στη Λευκάδα είναι ιδιωτικό και είναι στο Αγρίνιο. Δεν νομίζω ότι οι δήμοι μας μπαίνουν στον κόπο. Αν ξέρει κάποιος κάτι διαφορετικό, παρακαλώ ας με διορθώσει…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ειμαστε μια παρεα χενοι και ντοπιοι που ζουν σε διαφορα χωρια της λεφκαδος.Αναρωτιομαστε οντως που πανε τα ανακυκλωμενα σκουπιδια απο τα μπλε καδους...Μνπως καταλοιγουν στην ιδια χωματερη με τα αλλα; Πως μπορουμε να μαθουμε??? Που ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΘ. ΜΟΥΖΑΚΗΣ7 Ιουλίου 2009 στις 8:15 μ.μ.

    Αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες,
    το θέμα της ανακύκλωσης και ευρύτερα της προστασίας του περιβάλλοντος είναι θέμα ζωτικής σημασίας, αναγκαίας προτεραιότητας και καθολικής συμμετοχής. θα συμφωνήσω ότι η ενημέρωση σχετικά με τους μλε κάδους ανακύκλωσης συσκευασιών είναι ελλειπής έως και ανύπαρκτη κάποιες φορές. Σημειωτέον, ότι οι μπλε κάδοι ΔΕΝ ειναι ιδιοκτησία των ΟΤΑ αλλά της ΕΕΑΑ (Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης), που είναι εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων συσκευασιών. Οι ΟΤΑ συνάπτουν σύμβαση συνεργασίας με την ΕΕΑΑ και η ΕΕΑΑ τους προμηθεύει μπλε κάδους ανακύκλωσης συσκευασιών, ειδικό απορριμματοφόρο όχημα, ΚΔΑΥ. Ελάχιστη Υποχρέωση των ΟΤΑ, αφού το κόστος προμήθειας όλων των παραπάνω βαρύνει αποκλειστικά την ΕΕΑΑ, είναι να ενημερώνουν τους δημότες τους για την σωστή και ορθή χρήση των μπλε κάδων καθώς και για τα αποτελέσματα της χρήσης τους. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν περιπτώσεις ΟΤΑ, ελάχιστες ευτυχώς, όπως ο Δήμος Λευκαδίων, που όχι μόνο δεν είναι εντάξει στις συμβατικές προς την ΕΕΑΑ υποχρεώσεις του, αλλά, για να καλύψει τις δικές του ελλείψεις, αδυναμίες, ανεπάρκειες και ανικανότητες ίσως, χρησιμοποιεί παρανόμως και ερήμην της ΕΕΑΑ τους μπλε κάδους ανακύκλωσης συσκευασιών για την συλλογή κοινών οικιακών και μη απορριμμάτων και άλλων στερεών αποβλήτων, υποδεικνύοντας μάλιστα, άκουσον-άκουσον, ο ίδιος ο Δήμος με αυτοκόλλητες ανακοινώσεις επάνω στους κάδους, στους δημότες να μην χρησιμοποιούν τους μλπε κάδους για τον σκοπό που έχουν τοποθετηθεί, την ανακύκλωση δηλαδή, αλλά για την απόρριψη κοινών σκουπιδιών.
    Πέρισυ το καλοκαίρι, το ειδικό απορριμματοφόρο που αδειάζει τους μπλε κάδους ανακύκλωσης,περιουσία κι αυτό της ΕΕΑΑ, μετά απο πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο εσωτερικό του, γιατί οι (ανα)αρμόδιοι πάλι του Δήμου Λευκαδίων, το άφησαν φορτωμένο με το περιεχόμενο που είχε συλλέξει απο τους μπλέ κάδους, καταστράφηκε μερικώς και μέχρι να επισκευασθεί, ένα μήνα περίπου, οι μπλε κάδοι όλου του νομού άδειαζαν με τα κοινά απορριμματοφόρα των κατα τόπους δήμων και τα ανακυκλώσιμα υλικά κατέληξαν στις χωματερές αντί να πάνε, όπως προβλέπει η σύμβαση ΕΕΑΑ-ΟΤΑ, στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Αιτωλοακαρνανίας ή Πάτρας.
    Αλήθεια, για όλα αυτά, γιατί δεν υπήρξε μια ανακοίνωση-καταγγελία των εκεί διαφόρων οικολογικών οργανώσεων και Πρωτοβουλιών ή των τοπικών Οργανώσεων των διαφόρων πολιτικών σχηματισμών, που προτάσσουν την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος ως μέγιστη προτεραιότητα και επιβεβλημένο σκοπό;
    Το ΥΠΕΧΩΔΕ και η ΕΕΑΑ δεν φείδονται χρημάτων για την προώθηση και ενημέρωση της χρήσης και αποτελεσματικότητας των μπλε κάδων ανακύκλωσης συσκευασιών. Δεν αρνήθηκαν σε κανέναν ΟΤΑ που τους ζήτησε την βοήθεια και συνδρομή τους μέχρι τώρα, σε κινήσεις και ενέργειες που θα προωθήσουν και θα διαδώσουν με τον καλύτερο και σωστότερο δυνατό τρόπο την χρήση και αποτελεσματικότητα των μπλε κάδων. Δεν αρκεί όμως η πρόθεση και η συνδρομή του ΥΠΕΧΩΔΕ και της ΕΕΑΑ. Απαραίτητη και αναγκαία είναι η εγρήγορση και δυναμική ενεργοποίηση των κατα τόπους ΟΤΑ για να αξιοποιηθεί καλύτερα, σωστότερα και ορθολογικότερα η προσπάθεια της ΕΑΑ μέσω των μπλε κάδων.
    Αλλά και οι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν για την καλύτερη αποτελεσματικότητα της κάθε τέτοιου είδους προσπάθειας (μπλε κάδοι, κάδοι ανακύκλωσης ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, κάδοι ανακύκλωσης μπαταριών) επικοινωνόντας με τους αρμόδιους φορείς (ΕΕΑΑ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΕ, ΑΦΗΣ)ακόμη και καταγγέλοντας συμπεριφορές και ενέργειες που δεν προάγουν το έργο της ανακύκλωσης αλλά δυσφημούν την όποια προσπάθεια γίνεται, συμπεριφορές και ενέργειες όπως αυτή του Δήμου Λευκαδίων να χρησιμοποιεί τους μπλε κάδους για οτιδήποτε άλλο πλην της αποκλειστικής χρήσης τους που είναι η ανακύκλωση συσκευασιών.
    ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ ΑΘ. ΜΟΥΖΑΚΗΣ
    Κ.ΠΑΛΑΜΑ 10, 143 42
    Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ - ΑΘΗΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή