Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Λίγα λόγια για να γνωριστούμε.

Γεια σας παίδες,

Με μεγάλη χαρά γράφω σε αυτό το blog από νέους ανθρώπους

Και λέω νέους όχι λόγο ηλικίας αλλά γιατί μάχονται για κάτι καλύτερο και όποιος μάχεται μέχρι το τέλος είναι πραγματικά νέος.

Ένα μεγάλο μπράβο θέλω να πω στον εμπνευστή αυτού του site και σε αυτούς που γράφουν ,που σχολιάζουν αλλά και ακόμα σε αυτούς που διαβάζουν και ενδιαφέρονται για τον τόπο τους.

Γεννήθηκα στην Λευκάδα και σαν σωστός Οδυσσέας κάνω το ταξίδι μου ελπίζοντας κάποτε να γυρίσω σε αυτή και να την βρω όπως την άφησα ,να μην την έχουν κατασπαράξει οι μνηστήρες (λέγοντας αυτό μου έρχεται στο μυαλό η ιδέα ότι μπορεί να είμαστε απόγονοι των μνηστήρων και όχι από την γενιά του Οδυσσέα ,πάντως είμαστε άξιοι συνεχιστές του έργου τους… λες;).

Μεγάλωσα εδώ και έμαθα με κάποιο μαγικό τρόπο ότι είμαι ανώτερος από τους άλλους Έλληνες που συνορεύουν με το νησί μου. Είχα πάντα υπεροπτικό βλέμμα και αυτό μάλλον οφείλεται στην ιστορία μας. Είμαστε βλέπετε άνθρωποι του πνεύματος εμείς, κουλτουριάρηδες όπως λένε. Με ύφος ειρωνικό και με καυστικό χιούμορ αντιμετωπίζουμε τους άλλους με αποτέλεσμα να γυρίζει στο μυαλό μου αυτή η παροιμία που μου είπε κάποιος ξένος (όχι Λευκαδίτης δηλαδή ) : κάλιο σκύλο απτήν Κρήτη παρά φίλο Λευκαδίτη. Έτσι μας βλέπουν οι ΄΄αλλοι΄΄. Αυτοί που φωταγωγούν τα κάστρα τους, αυτοί που φτιάχνουν πεζόδρομους και που την ίδια ώρα εμείς παραλίγο να χάσουμε το δικό μας κάστρο από την λάσπη και εξαφανίζονται οι παραλίες μας. Καθίσαμε πάνω στην ιστορία μας δεν κάνουμε τίποτα και φάρδυναν τόσο πολύ τα οπίσθια μας που την θάψαμε. Παρά μεγάλη χαρά μας έπιασε το καλοκαίρι όπου ανοίγοντας ένα δρόμο βρήκαμε έναν τάφο… μπορεί να αποδειχτεί ( για τους άλλους εμείς είμαστε σίγουροι ) είπαν, ότι είμαστε η Ομηρική Ιθάκη. Αντί να πληρώσουμε τον χειριστη του οχήματος να αποδιαλυσει τον τάφο μην γίνει κάτι τέτοιο και πλακώσουν οι ξένοι και δουν τα χάλια μας. Εδώ έρχονται για τις ξακουστές παραλίες μας και δεν έχουμε δρόμους. Τρεις ώρες κάνουν για μια απόσταση τριάντα λεπτών. Ακόμα και εκεί θα απαντήσουμε με χιούμορ όμως : εμείς παραλίες είπαμε πως έχουμε όχι και δρόμους. Πάλι μου έρχεται στο νου εκείνη η παροιμία… ενδιαφερόμαστε μόνο για το στυλ και την φινέτσα μας για να ξεχωρίζουμε από τους ΄΄αλλους΄΄. Παναθεμα μας.

Σε αυτό το site θα λέμε και για τον πολιτισμό. Η ιστορία του νησιού είναι γεμάτη από βαριά ονόματα στο χώρο της τέχνης δεν σημαίνει αυτό ότι σήμερα δεν υπάρχουν μεγάλοι καλλιτέχνες απλά δεν τους έχουμε δει, δεν τους έχουμε ακούσει ακόμα και έχουν πολλά να μας πουν. Πρέπει λοιπόν εμείς οι αιώνιοι ΄΄νεοι΄΄ να γεμίσουμε τις αίθουσες, της φιλαρμονικής (πάει να διαλυθεί και αυτή, ντροπή ) του κινηματογράφου των χορευτικών του θεάτρου των χορωδιών… μην γυρίζουμε την πλάτη μας στην τέχνη μας έτσι γυρίζουμε την πλάτη μας στον τόπο μας. Μπορούμε να βρούμε τον χρόνο για μια παράσταση κάτι θα κερδίσουμε. Και για επίλογο απόσπασμα ποιήματος ενός μεγάλου Λευκαδίτη ποιητή του Άγγελου Σικελιανού αλλά πάνω απόλα ενός μεγάλου Έλληνα:

Και είπα όλα γύρω βλέποντας :

Νησί

Αβασίλευτη στο πέλαο δόξα,

Ω ριζωμένο

Στο πολυβοο διάστημα,

Και στου Ομήρου το στίχο

Λουσμένο

Βυθισμένο στον ύμνο!

Συγγνώμη για την φλυαρία ,σας φιλώ.

15 σχόλια:

  1. Καλώς όρισες στην παρέα μας φίλε Ποπολάρε...
    Τα λόγια σου σίγουρα μας βρίσκουν όλους σύμφωνους, να κουνάμε συγκαταβατικά το κεφάλι μας, καθώς τα διαβάζουμε, με μια δόση πικρίας για όσα συμβαίνουν, κι άλλη μία απορίας για το μέλλον του τόπου μας. Μέσα σε όλη αυτή τη μαυρίλα όμως και μέσα από αυτές εδώ τις σελίδες, μια ελπίδα γεννιέται. Μια αλήθεια ικανή να τ' ανατρέψει όλα. Το γεγονός ότι ο κόσμος είναι συνειδητοποιημένος για τα προβλήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής του και τον τόπο του, είναι το πρώτο λιθαράκι. Το ότι τα εκφράζει και αναζητεί λύσεις είναι το δεύτερο. Σ' ευχαριστούμε για το υπέροχο άρθρο σου, που μας ταξίδεψε στην ιστορία και στον πολιτισμό του νησιού μας, αλλά και μας προσγείωσε ανώμαλα στο παρόν μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το οτι τοσοι νεοι ανθρωποι σαν και μας ανησυχουμε και προσπαθουμε να λυσουμε τα προβληματα του νησιου ειναι σιγουρα ενα δειγμα αλλαγης πορειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mια κουβέντα για τους δρόμους. Η Λευκάδα το μόνο που απόκτησε τα τελευταία 20 χρόνια είναι δρόμοι. Τίποτε άλλο. Μόνο δρόμοι. Πολύ φαρδείς δρόμοι για μια σταλιά τόπο. Τόσο άνετοι ώστε είναι πανεύκολο να μπεις το πρωί με τη φαμίλια σου, τις καρέκλες σου, τις ξαπλώστρες, τα τάπερ με το φαί σου, τα θερμός με τον καφέ σου και το σκύλο σου ακόμα, να κάνεις σε δύο ώρες το γύρο του νησιού πάνω κάτω, έτσι για να διαλέξεις παραλία, να κάνεις μπάνιο, να φας, να πιείς, να κοιμηθείς, να αφήσεις τα σκουπίδια σου εκεί που καθόσουνα και αφού βαρεθείς να φύγεις και να πας και παραπέρα που έχει φτηνότερα να μείνεις ή να πας και στο σπίτι σου. Πάρα μα πάρα πολλοί επισκέπτες αυτού του είδους έρχονται το καλοκαίρι στο νησί-βλέπετε δεν πληρώνουν στη γέφυρα- και περνούν τη μέρα τους χωρίς να αγοράσουν ούτε ένα λίτρο νερό. Τώρα αν ο κόσμος δυσκολεύεται να πάει με 100 την ώρα στο Πόρτο Κατσίκι δεν είναι πρόβλημα. Δεν αξίζει σ΄ αυτό το μνημείο της φύσης λίγος παραπάνω χρόνος για να το δεις; Το δράμα είναι πως ο νεοέλληνας -ελληναράς δεν φεύγει αν δεν κολυμπήσει εκεί, δεν ξαπλώσει και δεν παίξει και ρακέτες. Γι αυτό και όλα τα αμπέλια στο Αθάνι γίνανε χώροι στάθμευσης. Και το Κατσίκι θα μας τελειώσει παιδιά-θα το τελειώσουμε δηλαδή-όπως τελειώνει και το Κάθισμα. Φαίνεται ο Ποσειδώνας μας άφησε να αυτοκαταστραφούμε και αποχώρησε από το προσκήνιο παίρνοντας και κάτι παραλίες μαζίτου. Δικές του είναι άλλωστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. EleniG Νομίζω ότι είσαι λίγο υπερβολική στο θέμα με τους δρόμους. Οι περισσότεροι είναι κακοφτιαγμένοι, με λακκούβες, χωρίς φωτισμό και χωρίς μελέτη. Απόδειξη είναι η αύξηση των ατυχημάτων στη Λευκάδα τα τελευταία χρόνια. Φυσικά και πρέπει να προστατέψουμε το περιβάλλον αλλά να υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελένη θα συμφωνήσω μαζί σου για τον τουρισμό της μιας μέρας. Είναι ένα φαινόμενο τα τελευταία καλοκαίρια ολοένα και κλιμακώνεται. Θα διαφωνήσω όμως στο ότι οι καλοί δρόμοι ευθύνονται για το ότι μερικοί οδηγούν σαν να βρίσκονται σε ειδική διαδρομή του ράλι Ακρόπολις. Αυτό έχει να κάνει εξ' ολοκλήρου με την οδική παιδεία και συμπεριφορά του Ελληνάρα. Ο ίδιος οδηγός πάει με 100 ακόμη κι όταν ο δρόμος είναι κακός, γεγονός πολύ πιο επικίνδυνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητοί φίλοι,
    Σας ευχαριστώ που διαβάσατε και σχολιάσατε το κείμενο μου.
    Περιμένω αυτή την σπίθα που ξεπετιέται μέσα από τα λόγια σας να γίνει πυρκαγιά ,όχι καταστροφική αλλά πυρκαγιά δημιουργίας.
    ¨ Αλλαγή πορείας¨¨ όπως, πολύ σωστά ,διάλεξες αυτές τις λέξεις φίλε Κώστα Μ .
    Θέλω να πω δυο λόγια πάνω σε αυτά που μου γράψατε.
    Έχετε πολύ δίκιο αγαπητή φίλη Ελένη G για τους ΄΄κακους΄΄ τουρίστες της μια μέρας και την ζημιά που προκαλούν , χωρίς κανένα κέρδος για το νησί ,όμως εγώ δεν είμαι σε θέση να διαχωρίσω τους επισκέπτες του νησιού σε καλούς και κακούς. Από την στιγμή που θα αποφασίσει να επισκεφτεί κάποιος τον τόπο αυτό θα ήθελα να είναι όσο πιο φιλόξενος γίνεται. Στα πλαίσια της φιλοξενίας για εμένα είναι η άνετη και ασφαλή πρόσβαση σε όλα τα σημεία του νησιού(το ότι δεν μπορείς να πας στο ακρωτηρι της Κυράς είναι ένα θέμα, παρά την καταπληκτική θέα έχει και την ιστορία του). Όπως πολύ σωστά είπε και ο φίλος Βαγγελης το να τρέξεις η το να αφήσεις τα σκουπίδια σου είναι θέμα παιδείας. Αυτός που θέλει να τρέξει θα τρέξει και σε στενούς δρόμους όπως και αυτός που δεν θέλει να δει την θέα, και να τον φυτέψουμε μπροστά στην ομορφότερη θέα του νησιού , θα κλείσει τα μάτια.
    Το να τους τιμωρήσουμε βάζοντας διόδια στην γέφυρα δεν θα αλλάξει κάτι. Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε είναι να τους διδάξουμε μαζεύοντας πρώτα τα δικά μας σκουπίδια και τα δικά τους ακόμα αν χρειαστεί. Πιστέψτε με θα νοιώσουν χειρότερα από το να πληρώσουν. Αυτό έχει αποδειχτεί. Το βλέπουμε από τους Έλληνες που πάνε διακοπές στο εξωτερικό και αλλάζουν αμέσως συνήθειες και συμπεριφορά.
    Μου θυμίσατε μια ΄΄ ατάκα ΄΄ που την άκουγα μικρός και που ίσως να την χρησιμοποίησα και εγώ παλιότερα: θα την σηκώσω την π….. (την γέφυρα) να μην μπει κανένας. Λες και επρόκειτο για το σπίτι τους. Αυτοί οι ίδιοι που τώρα όπως λέτε μετατρέπουν τα χωράφια τους σε παρκιν για τους τουρίστες. Με θλίβει και εμένα το γεγονός, ότι για λόγους αισχροκέρδειας καταστρέφεται το φυσικό κάλλος του τόπου μου αλλά εδώ πρέπει να επέμβει το κράτος.
    Όσο για τον Ποσειδώνα ,θεός είναι ,αυτός μας τα έδωσε απλόχερα όλα αυτός ας μας τα πάρει πίσω. Εμείς ας τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας.
    Σας φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. kalispera paidia.prwti fora grafw se blog gi ayto deikste ligo katanoisi.tha sas pw ena peristatiko to kalokairi 2008 sti lefkada.irthan kata tis 5 aygoystoy kapioi filoi moy apo athina.fysika toys eixa pei sa lefkaditis oti exoume poly wraies paralies.ksekinisame loipon na pame egremnous.kaname gyrw sta 45 lepta na ftasoyme.otan ftasame pigame na parkaroume sto parkin panw apo tin paralia.ekei itan enas ypeythinos kai mas leei paidia den exei 8eseis tsamba 8a perimenete.kai ontws itan oles piasmenes.oi filoi mou me rwtagane ti tha kanoume kai tous lew perimenoume ligo k an de vroume feygoume.perimename gyrw sti misi wra mexri pou efyge ena amaksi kai parkarame.pame meta na katevoume pros tin paralia.pou pate me rwtaei enas.sti 8alassa lew gia mpanio.de ginetai leei exei kyma.k telika den kaname mpanio kai gyrisame lefkada.oli ayti i talaipwria loipon tha mporouse na exei apofeyx8ei poly efkola.stis touristikes eyrwpaikes poleis yparxoun periptera pou se enimerwnoune.valte ena periptero s ena kentriko simeio tis lefkadas na dinei plirofories.na mporei na enimerwthei o allos poy erxetai prwti fora.oxi mono gia tis paralies.gia ta panta.ksenodoxeia,estiatoria,camping,paralies...ligo stin istoria pou sas eipa efera 3 filous mou apo athina kai toys piga egremnous kai toys gyrisa pisw.ti eikona tha xoyn aytoi gia toys egremnous ai ti lefkada?ayta filia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ σωστή η πρότασή σου για τα περίπτερα nionito. Υπάρχει ένα στην πλατεία του παλιού ΚΤΕΛ (People), το οποιο λειτουργεί το καλοκαίρι αλλά δεν γνωρίζω την ποιότητα των πληροφοριών και τα θέματα για τα οποία πληροφορούν τον επισκέπτη. Μια πολύ καλή θέση για ένα τέτοιο περίπτερο θα ήταν στην πλατεία της παραλίας (μαζί με μία σχετική ανάπλαση του χώρου εκεί). Τι καλύτερο καλωσόρισμα για τον επισκέπτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να μιλαμε ομως παιδια για οργανωμενο περιπτερο και οχι καμια προχειροτητα παλι.
    Να δινει ολες τις απαραιτητες και αναγκαιες πληροφοριες στον επισκεπτη.Και μαλιστα συμφωνω με Vagelis για την πλατεια στην εισοδο της πολης και να ενημερωνει για τα παντα. Ευτο το περιπτερο που υπαρχει ειναι λες και θα βγαλεις εισιτηριο για luna park.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε Nionito. Ίσως είμαι παρωχημένη, πάρτο όπωs νομίζεις αλλά τι σου κάνανε τα ελληνικά και τα καταργείς;; Κουράζομαι να σε διαβάσω και είναι κρίμα!! Βοήθα λίγο την κατάσταση γιατί χανόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ενταξει απο δω και περα μονο ελληνικα...!!!αλλα τι σημαινει παρωχημενη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλό παιδί nionito τώρα που σου γεννήθηκε η απορία θα τη βρεις την απάντηση.Πολύ πλούσια γλώσσα η Ελληνική. Έχε το νου σου μην καταλήξεις παρωχημένος, νέος άνθρωπος. Ρίξε μια ματιά στον Ποπολάρο και ρώτα τον. Αυτός θα ξέρει, σε βεβαιώνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. παρωχημένος -η -ο : που ανήκει στο παρελθόν: Ο ιστορικός μελετά παρωχημένες εποχές. || (γραμμ.) Παρωχημένη λέξη / έκφραση. Παρωχημένη σημασία / χρήση μιας λέξης, που υπήρχε παλαιότερα. || (γραμμ.) ~ χρόνος, συντελεσμένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. τωρα νιωθω ετοιμος να συμβαλλω στην αποστολη μας.δε θελω ομως να επικρατησει μισαλοδοξια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τους συντροφικούς Λευκαδίτικους χαιρετισμούς μου από την Αθήνα!!Παιδιά συγχαρητήρια για αυτή σας την πρωτοβουλία!Το θεωρώ εξαιρετική ιδέα!Καιρός ήταν...μπας και καταφέρουμε να σώσουμε τίποτα..Συγχαρητήρια και στον φίλο ποπολάρο για το άρθρο του.Το βρίσκω αρκετά αντιπροσωπευτικό και σε όσα αναφέρει σχετικά με την κουλτούρα του νησιού αλλά και σε αυτά που προδίδει για το "εντονο λευκαδίτικο ταπεραμέντο", για να λάμε και του στραβού το δίκιο...:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή